First meeting

Cyprus

We met our Erasmus+ partners in Cyprus from 14th to 21st April 2018.
It was our first meeting with students but it was a great success thanks to the Cipriot coordinators. 

Beszámoló

Nagy izgalommal indultunk Ciprusra, a Földközi-tenger 3. legnagyobb szigetére. 
Úti célunk Limassol volt, feladatunk pedig a helyi borkultúra és gasztronómia megismerése.
A projektben olasz, spanyol, portugál és természetesen ciprusi pedagógusok

és diákok vettek részt.

Limassol népessége kb. 250 000 fő, amelynek ötöde orosz nemzetiségű.
A mi vendéglátó iskolánk egy orosz-angol magániskola volt.

Az iskolába érkezvén orosz népviseletbe öltözött gyerekek fogadtak egy kis dalcsokorral, majd körbe vezettek minket az iskola épületében. Folyosókon, osztálytermekben az orosz kultúra, az orosz tudósok, művészek a nagy Oroszország szeretete tükröződött vissza. Népi sportjátékokkal is megismerkedhettünk, amit a gyerekek szívesen játszottak együtt.

A ciprusi vendéglátóink igazán törekedtek arra, hogy jól érezzük magunkat, és minél jobban megismerjük városukat és a környék nevezetességeit. Négy különböző csapatra osztva négy különböző útvonalon jártuk be Limassol belvárosát, hogy végül a Polgármesteri Hivatal előtt találkozzunk, ahol a polgármester fogadott minket és tartott nagyon érdekes előadást városáról. A hét során több nevezetes helyre is eljutottunk, s hol a tájban, hol a történelmi emlékekben gyönyörködhettünk. Csodálatos volt a Platres melletti Kalidónia vízesés, Arsos falu 13. századbeli Filip apostol temploma, Omodos látképe. Legnagyobb élményt Kourion volt ókori városállam maradványainak látványa adta. Felejthetetlen élmény volt a régi színház lépcsőin ülve gyönyörködni a tengerben, a régi lakó- és közösségi épületek maradványi között sétálni, csodálni a régi mozaikképeket.

Természetesen a gasztronómia megismerése sem maradt el. Az első napon a vendég országok mutatták be hazájuk jellegzetes húsvéti ételeiket. Nagy sikere volt a magyar kolbásznak és sonkának. A hét során a legkülönfélébb finomabbnál finomabb grillhúsokat kóstolhattuk, s e mellett a halloumi grillezett sajtot egy igazi sajtfarmon próbálhattuk ki. Nagy hagyománya van az olívaolaj készítésének is, aminek elkészítését egy Olíve Parkban tekinthettük meg. Ellátogattunk egy édességkészítő manufaktúrába is, a Katerina gyárba, ahol az úgynevezett kanálédességeket kóstolhattuk meg. Ezt a különleges édességet kávé után ajánlják, de csak egy kanállal. Nevét is innen kapta. Borkóstolásra Omodos településen volt alkalmunk, ahol a boron kívül sajtokat, olívakrémeket és olajokat is kóstolhattunk. A tengeri hal számunkra igazi különlegesség volt. Zárásként az iskola udvarán a diákok és tanárok együtt készítettek egy grillmixet salátákkal és pitával.

Csodálatos és nagyon tartalmas egy hetet töltöttünk Limassolban, örök élmény marad.

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el